HOOPERS

Wat is Hoopers? 

Hoopers is een volwaardige opzichzelfstaande hondensport. Oorspronkelijk komt deze vorm van hondensport uit Amerika. Daar is het ontwikkeld voor honden die nog niet aan Agility (Behendigheid) mee kunnen doen omdat ze te jong zijn of voor de honden die te oud zijn en de lichamelijke belasting niet meer aan kunnen. Hoopers is ook goed te combineren met andere sporten, omdat dit niet conflicteert met andere oefeningen. Dat maakt dit een sport voor honden van alle leeftijden.

Waarom Hoopers?

- Het bevordert de samenwerking en binding tussen hond en handler(degene die met de hond bezig is)

- Het brengt meer rust in de hond, omdat de hond ook nadenkt. 

- De handler wordt bewuster van zijn eigen lichaamstaal.

- Het kan dienen als voorbereiding op een andere sport.

- Honden die fysiek minder belastbaar zijn, kunnen alsnog een leuke sport beoefenen.

Moet ik of mijn hond al wat kunnen?

Nee, dat hoeft niet. Het is wel handig als jouw hond een zit en wacht kan. Verder is het voor jou en jouw hond geen probleem dat tijdens de lessen de honden ook los trainen.

Mentale en fysieke belasting

De aangepaste hindernissen zorgen voor een minimale lichamelijke belasting voor zowel hond als handler. Dat betekent dat vrijwel elke hond kan meedoen met deze sport en ook vrijwel elke handler kan dit doen.

Van de hond en handler wordt veel denkwerk verwacht. Het fysieke aspect is voor de hond hoog voor de handler laag, dit betekent dat ook mensen met een lichamelijke beperking toch een hele leuke actieve sport kunnen beoefenen samen met hun hond(en).

Hindernissen

De hindernissen bij Hoopers zijn allemaal laag bij de grond om de belasting voor de hond zo minimaal mogelijk te houden. Er wordt gewerkt met Hoopers, tonnen en tunnels. De hond springt dus niet en er zijn geen hoogte hindernissen in deze sport aanwezig. De lijnen die de hond loopt zijn vloeiend, dus zonder scherpe draaibewegingen.

 • Hoopers: Halfronde poortjes waar de hond onderdoor loopt.
 • Tunnels: Er worden tunnels gebruikt waar de hond doorheen loopt.
 • Tonnen: Obstakels waar de hond omheen loopt.

Allereerst worden de basisvaardigheden aangeleerd. Alle vaardigheden worden  positief aangeleerd, omdat de hond uiteindelijk een parcours zelfstandig dient af te leggen op stem- en lichaamsaanwijzingen van de handler, die daarbij op 1 plek blijft staan en dus niet hoeft mee te rennen en zelfs niet hoeft mee te lopen.

Waar en wanneer wordt er getraind?

De trainingen worden gegeven op zaterdag en zondag op het HVT Honden Veld Twente, aan de Haarweg 1 te Delden. Max. 4 honden per les.                        

Meer info en/of opgave?  peggyrottmann@home.nl / 0623367477 mag ook per app.

 • Hoopers

  Ton

 • Hoopers

  Hoopers

 • Hoopers

  Tunnel