27. mei, 2015

Kitten of niet?

Zie veel lieve mooie kittens voorbij komen die een nieuwe huisje zoeken. Wordt altijd blij van kittens maar vraag me daarnaast toch wel af waarom er nog steeds zoveel kittens aangeboden kunnen worden. Dacht dat het iedereen wel doordrongen was door het feit dat er al te veel kittens jaarlijks worden geboren. Het valt mij als bipetual direct op dat waar wij veel kennis hebben verkregen in de hondenwereld wij in de kattenwereld nog veelal in het duister tasten.

Nou hoor ik veel mensen zeggen ja maar dat is toch leuk zo’n nestje en ja daar hebben zij gelijk in, maar als dit de drijfveren moet zijn om jouw kattin, moeder te laten worden, ik betwijfel het. Wist je bijvoorbeeld dat een kattin (poes) kittens kan krijgen van verschillende katers? In de natuur zullen de kattinnen uit een nest hun hele leven bij hun moeder blijven. Een kater zal ongeveer na een jaar of anderhalf jaar op zoek gaan naar zijn eigen plek.

Wij, mensen, bieden onze kittens aan vanaf 8 weken, dit omdat wij denken dat ze dan klaar zijn voor onze wereld. Nu je het bovenstaande hebt gelezen weet je wel beter. Maar wat als ze al zijn geboren en ja kunt natuurlijk niet alle kittens houden.  Zorg ervoor dat je geen kittens meegeeft of meeneemt onder 16 weken, zodat de kitten nog kan leren van moeder en overige nestleden. laat je kitten direct chippen en neutraliseren. Je hoeft niet met neutraliseren te wachten tot de eerste krolsheid. Heb overleg hierover met jouw dierenarts. Wanneer je het voor jouwzelf of jouw katten het gezelliger vindt om 2 katten een huisje te geven kies dan twee uit een nest. Twee dames heeft volgens onderzoek het meeste kans van slagen maar een kattine en kater uit hetzelfde nest zou ook kunnen. In de kattenwereld werkt hetzelfde als het moet werken bij ons, familie blijft altijd bij elkaar.

Het is bewezen dat kittens die te vroeg (lees voor 16 weken) bij hun moeder zijn weggehaald gedragsproblemen kunnen ontwikkelen na 1 a 2 jaar. Als je dit kunt voorkomen door iets langer te wachten zeg ik ... Doen…..

Voor iedereen die nog niet is overtuigd raad ik aan om je huis open te stellen als gastopvang voor kittens. Neem eens contact op met een kattenopvangcentrum in jouw buurt, de meesten zijn doorlopend op zoek naar goede gastopvang voor kittens, die nog te jong zijn en geen weerstand hebben om in een verblijf met andere katten te zijn.

Zelf heb ik de mogelijkheid gehad om een moederkattin met 4 jongen in huis te verzorgen. Simpelweg omdat zij met haar kittens gedumpt was. Naast dat ik heel veel heb geleerd heb  van deze kittens heb ik ook de grootste lol gehad om en met deze jongen. Het grootste nadeel vond ik het vinden van een voor mijn gevoel goed huisje (wie zorgt er beter voor deze dieren dan ik zelf?). Wat ik ook heel naar vond was het bepaalde mauwen en zoeken naar de kittens van de moeder als er een kitten verhuisd was naar hun nieuwe huis. De moeder kat was echt uit haar doen. Uiteindelijk is het toch gelukt om een goed adres te vinden voor alle kittens. Helaas heeft moeder het niet mogen redden.