28. jul, 2018
28. jan, 2017

Kats Koud

Soms zou ik wel een kat willen zijn, zeker als ik in de winterse buien met de honden loop en her en der een kat in de vensterbank zie liggen. Zo relaxed en acrobatisch zoals alleen een kat dat kan. Lekker met zijn billen op de warme vensterbank. Dubbel genot als het winterzonnetje straalt door het glas op hun bolletje. Heerlijk….

Katten zijn graag buiten maar met deze kou liggen zij toch liever op de vensterbank. Onze kat gaat in de morgen voor een ommetje binnen 10 min. Komt zij weer geïrriteerd thuis. Te koud en alles is bevroren. Als mevrouw vroeg uit de veren is en ik nog lekker lig te dommelen, weet zij ook hoe zij mijn warmte kan stelen door onder de dekens te kruipen en mij wakker te maken met haar ijskoude pootjes. Brrr. Dit is natuurlijk  niet gewenst maar ja vertel dat maar aan je kat

Toch heb ik het idee dat niet iedereen weet dat katten graag buiten zijn wanneer het weer dit toelaat. Ken ook veel katten die wanneer zij buiten zijn niet meer naar binnen kunnen alleen met behulp van hun baasjes. Op zich geen probleem als zij ergens een plekje hebben waar zij weer warm kunnen worden. Want weet je als dit er niet is zal de kat op zoek gaan naar warmte. Onder of in een auto die net gereden heeft, in de schuur van iemand of gewoon bij andere mensen zeuren om binnen te mogen. Dit doen meestal alleen die katten die mensen lief vinden.

Zo werd ik deze week gebeld dat er al een aantal weken een kat rondliep bij een kennis in de tuin. Zij had hem gevangen en omdat de dierenambulance een advies gaf wat zij niet wilde opvolgen belde zij mij. Omdat de dierenambulance het vaak druk heeft met meer levensbedreigende zaken kunnen zij niet voor iedere kat die waarschijnlijk is buitengesloten voor rijden. Begrijpelijk.

Mijn advies was de kat binnen te houden tot de dierenambulance komt om de chip te lezen. Dan maar hopen dat deze geregistreerd staat op het juiste adres. Dit was gelukkig het geval. Het komt heel vaak voor dat dit niet goed geregistreerd staat. De kat woonde een straat verderop en is naar huis gebracht.

De eigenaar had de kat nog niet gemist…………….onbewust onbekwaam?

3. sep, 2015

Dat katten dol zijn op dozen is een feit. Wist je dat je een chiquita doos zo kunt pimpen zodat jouw kat er ook veel plezier van heeft. Voor mijn kat had ik al 4 chiquita dozen beplakt met behang, dit zodat het mooi in het interieur past. Hoe mooi is het dan dat jouw kat het ook direct gaat gebruiken. Omdat glasweefsel behang dikker is, overschilderbaar is en de lijm kant en klaar te koop is heb ik nu 6 chiquita dozen beplakt met glasweefsel. Wat mij opviel is dat ik dit keer niet zoveel hoefde te meten. Glasweefsel behang is breder dan normaal behang wat in de praktijk er op neer komt dat je niet hoeft te passen en meten. Het past als een handschoen, minder werk altijd prettig. Wel moest alles drogen voor ik het kon schilderen. Ik had nog hobbyverf liggen en heb deze gebruikt en het resultaat is geweldig. Ze staan nu in een trapopstelling en ik moet nog de gaten erin maken. Als dat is gebeurt dan de dozen aan elkaar bevestigen met sisal en mijn trap toren is klaar.

27. mei, 2015

Zie veel lieve mooie kittens voorbij komen die een nieuwe huisje zoeken. Wordt altijd blij van kittens maar vraag me daarnaast toch wel af waarom er nog steeds zoveel kittens aangeboden kunnen worden. Dacht dat het iedereen wel doordrongen was door het feit dat er al te veel kittens jaarlijks worden geboren. Het valt mij als bipetual direct op dat waar wij veel kennis hebben verkregen in de hondenwereld wij in de kattenwereld nog veelal in het duister tasten.

Nou hoor ik veel mensen zeggen ja maar dat is toch leuk zo’n nestje en ja daar hebben zij gelijk in, maar als dit de drijfveren moet zijn om jouw kattin, moeder te laten worden, ik betwijfel het. Wist je bijvoorbeeld dat een kattin (poes) kittens kan krijgen van verschillende katers? In de natuur zullen de kattinnen uit een nest hun hele leven bij hun moeder blijven. Een kater zal ongeveer na een jaar of anderhalf jaar op zoek gaan naar zijn eigen plek.

Wij, mensen, bieden onze kittens aan vanaf 8 weken, dit omdat wij denken dat ze dan klaar zijn voor onze wereld. Nu je het bovenstaande hebt gelezen weet je wel beter. Maar wat als ze al zijn geboren en ja kunt natuurlijk niet alle kittens houden.  Zorg ervoor dat je geen kittens meegeeft of meeneemt onder 16 weken, zodat de kitten nog kan leren van moeder en overige nestleden. laat je kitten direct chippen en neutraliseren. Je hoeft niet met neutraliseren te wachten tot de eerste krolsheid. Heb overleg hierover met jouw dierenarts. Wanneer je het voor jouwzelf of jouw katten het gezelliger vindt om 2 katten een huisje te geven kies dan twee uit een nest. Twee dames heeft volgens onderzoek het meeste kans van slagen maar een kattine en kater uit hetzelfde nest zou ook kunnen. In de kattenwereld werkt hetzelfde als het moet werken bij ons, familie blijft altijd bij elkaar.

Het is bewezen dat kittens die te vroeg (lees voor 16 weken) bij hun moeder zijn weggehaald gedragsproblemen kunnen ontwikkelen na 1 a 2 jaar. Als je dit kunt voorkomen door iets langer te wachten zeg ik ... Doen…..

Voor iedereen die nog niet is overtuigd raad ik aan om je huis open te stellen als gastopvang voor kittens. Neem eens contact op met een kattenopvangcentrum in jouw buurt, de meesten zijn doorlopend op zoek naar goede gastopvang voor kittens, die nog te jong zijn en geen weerstand hebben om in een verblijf met andere katten te zijn.

Zelf heb ik de mogelijkheid gehad om een moederkattin met 4 jongen in huis te verzorgen. Simpelweg omdat zij met haar kittens gedumpt was. Naast dat ik heel veel heb geleerd heb  van deze kittens heb ik ook de grootste lol gehad om en met deze jongen. Het grootste nadeel vond ik het vinden van een voor mijn gevoel goed huisje (wie zorgt er beter voor deze dieren dan ik zelf?). Wat ik ook heel naar vond was het bepaalde mauwen en zoeken naar de kittens van de moeder als er een kitten verhuisd was naar hun nieuwe huis. De moeder kat was echt uit haar doen. Uiteindelijk is het toch gelukt om een goed adres te vinden voor alle kittens. Helaas heeft moeder het niet mogen redden.