30. nov, 2016

Vanaf volgend jaar (2017) te volgen in de hal van A1 Hondenschool

Wat is Hoopers?

Hoopers is dé nieuwe hondensport in Nederland. Oorspronkelijk komt deze vorm van hondensport uit Amerika. Daar is het ontwikkeld voor honden die nog niet aan Agility (Behendigheid) mee kunnen doen omdat ze te jong zijn of voor de honden die te oud zijn en de lichamelijke belasting niet meer aan kunnen

Mentale en fysieke belasting

Hoopers is een sport met bepaalde fysieke en mentale eisen. De aangepaste hindernissen zorgen voor een minimale lichamelijke belasting voor zowel hond als handler. Dat betekent dat vrijwel elke hond kan meedoen met deze sport en ook vrijwel elke handler kan dit doen.

Van de hond wordt veel denkwerk verwacht, maar ook fysieke uitdaging. Van de handler wordt ook veel denkwerk verwacht, maar het fysieke aspect is voor deze zeer beperkt. En dat betekent dat ook mensen met een lichamelijke beperking toch een hele leuke actieve sport kunnen beoefenen samen met hun hond(en).

Waarom Hoopers?

 • Het is een volwaardige opzichzelfstaande sport geschikt voor bijna alle honden.

 • Het bevordert de samenwerking en binding met de handler.

 • Het brengt meer rust in de hond, omdat de hond ook nadenkt.

 • De handler wordt bewuster van de eigen lichaamstaal.

 • Het kan dienen als voorbereiding op een andere sport.

 • Honden die fysiek minder belastbaar zijn, kunnen alsnog een leuke sport beoefenen.

  En Hoopers is ook goed te combineren met andere sporten, omdat dit niet conflicteert met andere oefeningen. Dat maakt dit een sport voor honden van alle leeftijden.

  Hindernissen

  De hindernissen bij Hoopers zijn allemaal laag bij de grond om de belasting voor de hond zo minimaal mogelijk te houden. Er wordt gewerkt met Hoopers, tonnen en tunnels. De hond springt dus niet en er zijn geen hoogte hindernissen in deze sport aanwezig. De lijnen die de hond loopt zijn vloeiend, dus zonder scherpe draaibewegingen.

 • Hoopers: Halfronde poortjes waar de hond onderdoor loopt.

 • Tunnels: Er worden tunnels van diverse afmetingen gebruikt waar de hond doorheen loopt.

 • Tonnen: Obstakels waar de hond omheen loopt.

Wat is het doel?

Allereerst worden de basisvaardigheden aangeleerd. Alle vaardigheden worden positief aangeleerd, omdat de hond uiteindelijk een parcours zelfstandig dient af te leggen op stem- en lichaamsaanwijzingen van de handler, die daarbij op 1 plek blijft staan en dus niet hoeft mee te rennen en zelfs niet hoeft mee te lopen.

Vanaf januari 2017 wordt er om de week getraind in de hal van Hondenschool A1. Op de vrijdagmorgen en zondagmiddag. Een training bestaat uit 8 lessen.