7. aug, 2016

Hoopers? Wat is dat?

Tijd niet van mij laten horen. Dit komt omdat ik bezig ben met de opleiding Hoopers. Dankzij Baloo ben ik mij op deze honden sport gaan focussen. Vanaf de puppycursus met 10 weken. Heb ik ieder jaar een vorm van hondensport met Baloo doorlopen. De een leuker dan de ander. Altijd met veel plezier en veel geleerd van en over elkaar.

Met uitzondering van balans oefeningen en de puzzels die hij nog regelmatig doet, merk ik dat in trainingwereld de opties om iets leuks te doen minder worden voor een hond op leeftijd. Zeker bij de sporten waar een competitie aan verbondenis,  voel ik dat men je liever ziet gaan dan komen. Een aantal jaar terug las ik over Hoopers en heb dit een beetje gevolgd en opgezocht.

Via via zag ik dat er instructeurs opleidingen werden gegeven. Dit leek mij ideaal voor mij en Baloo . Wij hebben ons vorig jaar opgegeven en konden niet wachten. Ondertussen zijn we zo ver dat volgende week de examens worden afgenomen. Wat er ook gebeurt, ik heb voldoende kunnen snuffelen en ervaren om te weten dat dit is wat bij ons past. Daarnaast kan ik dit goed inzetten naast balans en hersenwerk.

Wat is dat Hoopers nu precies?

Bij Hoopers leggen de honden een parcours af, waarbij de handler niet meeloopt. Zoals in de behendigheid De handler stuurt de hond hierbij op afstand met verbaal en non-verbaal gedrag.  

Het parcours bestaat uit Hoopers, tonnen en tunnels. Omdat deze niet op hoogte maar op de grond staan is er minder kans op blessures. Ideaal voor onze opa Baloo.

De Hoopers hebben op het hoogste punt een hoogte van 90 cm. Hierdoor is deze sport ook goed is te beoefenen voor de grotere rassen. De tunnels hebben een max. hoogte van 80 cm.

 Op You tube vindt je mooie filmpjes hoe dit precies in zijn werk gaat op wedstrijdniveau.

Mijn doel?

Hoopers les voor de oudere hond. Het gaat dan niet om hoe snel een parcours wordt afgelegd maar meer dat baas en hond weer samen bezig kunnen zijn op hun eigen niveau. Dat hier de drukvrije methode wordt gebruikt lijkt mij vanzelfsprekend.

Er zijn al vier combi’s gevraagd voor een pilotles hoopers welke ik mag opzetten bij de A1-Hondenschool. Met deze groep kan ik ervaring opdoen bijstellen en uitbouwen.

Ben erg blij met de mogelijkheid. Maar voor nu ga ik eerst weer de map in met mijn hoofd. wil echt wel slagen voor mijn examen.